Департамент агропромислового розвитку
м. Суми вул. Першотравнева, 29
Тел.: (0542) 77-15-37, (0542) 77-02-70
Факс: (0542) 61-13-62
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

 

Розпорядок роботи: понеділок - четвер – з 8.00 до 17.15;
п’ятниця – з 8.00 до 16.00; обідня перерва – з 12.00 до 13.00;
вихідні дні: субота, неділя.

ПІДСУМКИ ЗБИРАННЯ ЖИТА

Жито є важливою злаковою культурою та належить до однієї з основних продовольчих культур. Зерно жита є джерелом потрібних людині поживних речовин: білків, вуглеводів, мінеральних речовин, вітамінів, ненасичених жирних кислот, біологічно активних речовин, мікроелементів та харчових волокон. Хліб із житнього борошна є повноцінним продуктом харчування, що зумовлено біохімічними показниками зерна. Частка жита у структурі посівних площ ранніх зернових та зернобобових культур займає лише 3%.

За даними головного управління статистики у Сумській області в усіх категоріях господарств Сумщини намолочено 25,2 тис. тонн жита з площі 

6,7 тис. гектарів, при середній урожайності 37,6 ц/га. Для порівняння, в минулому році валове виробництво зерна цієї культури становило 16,3 тис. тонн, який було отримано із площі 5,8 тис. га, при урожайності 28,0 ц/га.

Потреба у продовольчому житі на рік по області становить
12,3 тис. тонн. Таким чином регіональні потреби забезпечуються за рахунок власного виробництва.

Під урожай 2021 року в області по всіх категоріях господарств прогнозується провести сівбу озимого жита на площі 3,7 тис. гектари, що менше на 3,0 тис. га до минулорічного показника.