Департамент агропромислового розвитку
м. Суми вул. Першотравнева, 29
Тел.: (0542) 77-15-37, (0542) 77-02-70
Факс: (0542) 61-13-62
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

 

Розпорядок роботи: понеділок - четвер – з 8.00 до 17.15;
п’ятниця – з 8.00 до 16.00; обідня перерва – з 12.00 до 13.00;
вихідні дні: субота, неділя.

ПРО ПІДСУМКИ ЗБИРАННЯ ВІВСА

Овес – це злакова сільськогосподарська культура, яка вирощується на території нашої області. У вівсі містяться багато вітамінів, мікроелементів, зокрема –  кальцій, магній, фосфор, калій, цинк. Перевагою зерна цієї культури є  велика кількість складних вуглеводів, а також містяться білки і жири.

За останні роки на Сумщині площі під цією культурою коливалися в межах від 11 до 14 тис. га. Так у 2018 році посівна площа вівса становила 11,1 тис. га, у 2019 – 11,4 тис. га, у 2020 – 14,0 тис. га.

За інформацією Головного управління статистики у Сумській області в усіх категоріях господарств Сумщини станом на 1 жовтня 2020 року намолочено 45,7 тис. тонн вівса з площі 13,6 тис. гектарів, при середній урожайності 33,4 ц/га, що вище на 6,0 ц/га порівняно з минулим роком.

За даними Держстатслужби у 2020 році в Україні суб’єкти господарської діяльності усіх форм власності зібрали вівса 521,8 тис. тонн із площі 192 тис. га, при середній урожайності 27,2 ц/га. Для порівняння у минулому році вівса було зібрано 422 тис. тонн, із площі 181,9 тис. га за урожайністю 23,2 ц/га.

За рівнем урожайності вівса Сумщина займає 1 місце серед регіонів України, а за обсягами виробництва – 5 місце.