Департамент агропромислового розвитку
м. Суми вул. Першотравнева, 29
Тел.: (0542) 77-15-37, (0542) 77-02-70
Факс: (0542) 61-13-62
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

 

Розпорядок роботи: понеділок - четвер – з 8.00 до 17.15;
п’ятниця – з 8.00 до 16.00; обідня перерва – з 12.00 до 13.00;
вихідні дні: субота, неділя.

СІВБА ОЗИМИХ КУЛЬТУР

Під урожай 2022 року в області по всіх категоріях господарств прогнозується провести сівбу озимих зернових культур на площі 170,5 тис. гектарів, в тому числі: озимої пшениці – 163,26 тис. гектарів, озимого жита – 5,8 тис. гектарів, озимого ячменю – 1,5 тис. гектарів. Крім того, озимий ріпак заплановано посіяти на площі 18,0 тис. гектарів, що на рівні минулого року.

За оперативною інформацією станом на 23.09.2021 аграріями Сумщини проведено сівбу озимих зернових культур на площі 80,7 тис. гектарів, або 47,3% від запланованих до посіву площ, у тому числі; озимої пшениці – 76,9 тис. гектарів (47,1%), озимого ячменю – 0,7 тис. гектарів (46,7%), озимого жита – 3,1 тис. гектарів (53,4%). Озимого ріпаку посіяно на 100% запланованих до посіву площ.

За даними Міністерства аграрної політики та продовольства України Сумщина посідає друге місце серед регіонів України за темпами сівби озимих культур.

За результатами багаторічних досліджень Інституту сільського господарства північного Сходу Національної академії аграрних наук України оптимальними строками сівби в області є 10-20 вересня. Проте, останніми роками через нестачу продуктивної вологи в ґрунті та підвищений температурний режим в осінній період строки сівби озимих зернових продовжено до більш пізніх термінів. Оптимальними строками сівби у Лісостеповій частині області вважається період з 10 по 25 вересня і навіть більш пізній – до 10 жовтня.