ПРО РОБОТУ М’ЯСОПЕРЕРОБНИХ ПІДПРИЄМСТВ СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ У СУЧАСНИХ УМОВАХ
10 квітня 2014 року в Департаменті агропромислового розвитку Сумської обласної державної адміністрації за участю керівників обласних структур проведено нараду з керівниками м’ясопереробних підприємств області під час якої обговорили роботу підприємств в умовах сучасності та перспективи щодо їх подальшого розвитку.
Переробкою м’яса, виробництвом м’ясних та ковбасних виробів у Сумській області займаються 7 промислових підприємств: ПАТ «Конотопм’ясо», ТОВ «Стар-майстер через Лебединський м’ясокомбінат», ПАТ «Охтирський м’ясокомбінат», підприємство ОССТ «Облспоживспілка» «Сумський виробничий комбінат», ТОВ «Ворожба», ТОВ «Лебединські ковбаси», ФОП «Чалий».
Проектні виробничі потужності підприємств дають можливість виробляти м’яса і субпродуктів – 17,8 тис. тонн на рік, ковбасних виробів – 2,8 тис. тонн на рік.
Проте за результатами роботи першого кварталу цього року потужності підприємств по області були використані: по виробництву м’яса та субпродуктів на 21 %, ковбасних виробів – 45 %.
Обсяги закупівлі м’яса в живій вазі за січень-березень 2014 року скоротилися на 12% до відповідного періоду минулого року;
виробництво м’яса та субпродуктів - на 37%,
ковбасних виробів збільшилось на 10%.
Генеральний директор ДП «Сумистандартметрологія», Віктор Хярм, зробив акцент на необхідності впровадження систем управління безпечністю харчових продуктів на підприємствах харчової промисловості у відповідності з Європейськими стандартами.
Керівники м’ясопереробних підприємств озвучили проблемні питання, що впливають на зниження виробничих показників:
Мінімальні шанси щодо отримання тендерів для постачання м’ясної продукції до бюджетних закладів області, а це 50% від виробництва всієї продукції. Крім того не рівні умови тендерних закупівель стосовно сплати податку на додану вартість, який для промислових підприємств становить 20%, а для приватних підприємців – це розмір фіксованого податку, суттєво знижують прибуток від реалізації продукції.
Відсутність обігових коштів, як наслідок низького рівня збуту готової продукції через високу конкуренцію з підприємствами м’ясопереробної галузі інших областей.
На думку учасників наради, для подальшого розвитку м’ясопереробної галузі необхідно створити рівні умови діяльності для всіх переробників і виробників м’ясної продукції;
ініціювати зміни до нормативно-правових актів про державні закупівлі;
привести вітчизняну законодавчу базу щодо безпечності харчових продуктів у відповідність до Європейських стандартів.