Департамент агропромислового розвитку
м. Суми вул. Першотравнева, 29
Тел.: (0542) 77-15-37, (0542) 77-02-70
Факс: (0542) 61-13-62
E-mail: Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.

 

Розпорядок роботи: понеділок - четвер – з 8.00 до 17.15;
п’ятниця – з 8.00 до 16.00; обідня перерва – з 12.00 до 13.00;
вихідні дні: субота, неділя.

Рекомендації щодо проведення організаційно-технічних заходів з охорони праці, пожежної безпеки та безпеки дорожнього руху на період збирання врожаю 2023 року

1. Вжити заходів щодо збереження врожаю від пожеж, стану готовності місцевих пожежних формувань, пристосованості джерел водопостачання для забору води пожежною технікою, чергування ланок пожежогасіння при збиранні врожаю зернових культур, проведення перевірок з питань протипожежної безпеки та охорони праці.

Виконавці: керівники сільськогосподарських підприємств усіх форм власності

Термін: на період технологічного процесу

 

2. Провести своєчасну відповідну підготовку зернотокового господарства,  зокрема: електрообладнання; приміщень; наявність та справність захисних, блокувальних пристрої; огороджень обертових обладнання частин; первинних засобів пожежогасіння, іскрогасників.

Виконавці: керівники сільськогосподарських підприємств усіх форм власності

Термін: на період технологічного процесу

 

3. До початку збирання врожаю і надалі згідно з регламентованими строками провести вимірювання опору електроструму на заземлювачах, заземлення магістралей і устаткування, опору ізоляції на обладнанні. При невідповідності параметрів привести їх до норми.

Виконавці: керівники сільськогосподарських підприємств усіх форм власності

Термін: на період технологічного процесу

 

4. Забезпечити обов’язковий технічний контроль готовності зернозбиральних комбайнів та іншої техніки відповідними державними органами та готовність до роботи тракторів із ґрунтообробними агрегатами.

Виконавці: керівники сільськогосподарських підприємств усіх форм власності

Термін: на період технологічного процесу

 

5. Забезпечити працівників спецодягом, взуттям, засобами індивідуального захисту, організацію безпечного перевезення працюючих автобусами (обладнаним автотранспортом).

Виконавці: керівники сільськогосподарських підприємств усіх форм власності

Термін: на період технологічного процесу

 

6. Провести навчання, перевірку знань на роботах підвищеної небезпеки, інструктажів з охорони праці, пожежної безпеки, безпеки дорожнього руху, з учасниками робіт на збиранні врожаю зернових культур.

Виконавці: керівники сільськогосподарських підприємств усіх форм власності

Термін: на період технологічного процесу

 

7. Укомплектувати техніку, автомобілі, агрегати, господарські об’єкти первинними засобами пожежогасіння, іскрогасниками, медичними аптечками.

Виконавці: керівники сільськогосподарських підприємств усіх форм власності

Термін: на період технологічного процесу

 

8. Провести підготовку полів, під’їздів до них, а саме: визначення маршрутів руху транспортних засобів територією, розмітку, розбивку полів на загінки; створення протипожежних смуг; усунення перешкод, ям, канав.

Виконавці: керівники сільськогосподарських підприємств усіх форм власності

Термін: на період технологічного процесу

 

9. Організувати безпечне проведення робіт під лініями електропередач, особливо великогабаритних машин; погодження проведення таких робіт з енергопостачальниками.

Виконавці: керівники сільськогосподарських підприємств усіх форм власності

Термін: на період технологічного процесу

 

10. Організувати безпечні умови праці при колективній роботі працівників підприємств і механізмів в полі.

Виконавці: керівники сільськогосподарських підприємств усіх форм власності

Термін: на період технологічного процесу

 

11. При направленні водіїв транспортних засобів у рейс обов’язково проводити медичні огляди, інструктажі з безпеки дорожнього руху, пожежної безпеки, звернувши увагу на маршрути руху, пункти відпочинку, заправки паливо-мастильними матеріалами, аварійні зупинки, стоянки транспорту.

Виконавці: керівники сільськогосподарських підприємств усіх форм власності

Термін: на період технологічного процесу

 

12. У пожежонебезпечний період організувати патрулювання територій сільгоспугідь, лісових масивів та торф’яників, що розташовані поблизу полів під зерновими та зернобобовими культурами.

Виконавці: керівники сільськогосподарських підприємств усіх форм власності

Термін: на період технологічного процесу

 

13. Заборонити спалювання стерні, післяжнивних решток та користування відкритим вогнем на полях.

Виконавці: керівники сільськогосподарських підприємств усіх форм власності

Термін: на період технологічного процесу

 

14. Забезпечити збирання врожаю зернових культур у першу чергу вздовж магістральних високовольтних ліній (110-750 кВ) з послідуючим прибиранням післяжнивних решток з охоронної зони (40 метрів) і проведенням обробітку ґрунту, для попередження низових пожеж.

Виконавці: керівники сільськогосподарських підприємств усіх форм власності

Термін: на період технологічного процесу

 

15. Передбачити безпечну організацію робіт при перевезенні, (руху) небезпечних та великогабаритних вантажів, сільгоспмашин, а також погодження маршрутів їх руху з відповідними органами.

Виконавці: керівники сільськогосподарських підприємств усіх форм власності

Термін: на період технологічного процесу

 

16. Забезпечити належний контроль за безпечним виконанням робіт інженерно-технічним персоналом.

Виконавці: керівники сільськогосподарських підприємств усіх форм власності

Термін: на період технологічного процесу