Департамент агропромислового розвитку
м. Суми вул. Першотравнева, 29
Тел.: (0542) 77-15-37, (0542) 77-02-70
Факс: (0542) 61-13-62
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

 

Розпорядок роботи: понеділок - четвер – з 8.00 до 17.15;
п’ятниця – з 8.00 до 16.00; обідня перерва – з 12.00 до 13.00;
вихідні дні: субота, неділя.

МАЙСТЕР-КЛАС «ТЕХНОЛОГІЧНІ ВИМОГИ ПРИ РОЗВЕДЕННІ СУЧАСНИХ ПОРІД СВИНЕЙ»

Програмою розвитку агропромислового комплексу та сільських територій  Сумської області на період до 2015 року одним із пріоритетних напрямків в галузі тваринництва визначено розвиток свинарство.

Намічені рубежі по нарощуванню виробництва м’яса за рахунок збільшення продуктивності та  поголів’я худоби, модернізації галузі.

 

З метою вирішення назрілих проблем галузі свинарства  за ініціативи Департаменту агропромислового розвитку 06 березня 2014 року проведено майстер-клас по технологічних вимогах при розведенні сучасних порід свиней за участю керівників та спеціалістів сільськогосподарських, фермерських підприємств усіх форм власності, науковців Сумського національного аграрного університету, Інституту сільського господарства Північного Сходу НААН України, фахівців ТОВ «Промагрокомбінат» Дніпропетровської області, компанії ТОВ «Зоетис Україна».

У всіх категоріях господарств утримується 171,7 тис. голів, що більше від аналогічного періоду минулого року на 6,5 тис. голів. За рік в області в усіх категоріях господарств виробляється   18 тис. тонн свинини в живій вазі, що складає 28% від загального виробництва м’яса. Розведенням свиней в області займається 99 сільськогосподарських підприємств в яких утримується  69,2 тис. голів, що більше минулого року на 2,2 тис. голів (3,3%).

В області  є в наявності 18 сільськогосподарських підприємств які утримують по 1000 голів  свиней і більше, із них 3 є суб’єктами племінної справи у тваринництві.

Середньодобові прирости свиней зросли на 5,7% і становлять 406 грам. За рік одержано більше поросят на 8,4 тис. голів. Середній вихід поросят на 100 основних свиноматок по області складає 1501 голова -  проінформував заступник начальника управління – начальник відділу організації виробництва та маркетингу продукції тваринництва Департаменту агропромислового розвитку Віталій Підопригора.

Головними питаннями для обговорення було винесено формування стада свиней, ефективність виробництва свинини, кормозабезпечення, профілактики захворювань, вирощування ремонтного молодняку в сучасних умовах.

У майстер-класі взяли участь  36 зооветспеціалістів сільськогосподарських підприємств області.

Учасники навчання отримали рекомендаційну  літературу по свинарству та обмінялися думками.