ТЕХНОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ ВИКОРИСТАННЯ ПРОДУКТІВ ПЕРЕРОБКИ СОЇ В ГОДІВЛІ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ТВАРИН І ПТИЦІ
Основою підвищення виробництва продукції тваринництва є збільшення використання в годівлі худоби та птиці повноцінного білку рослинного походження.
Саме це і поступило метою проведення навчання по технологічних аспектах використання продуктів переробки сої в годівлі сільськогосподарських тварин і птиці, яке було проведено 19 березня 2014 року на базі Інституту сільського господарства Північного Сходу за ініціативи Міністерства аграрної політики та продовольства України, асоціації виробників і переробників сої та Департаменту агропромислового розвитку Сумської обласної державної адміністрації.
В семінарі взяли участь головні агрономи та головні зоотехніки районних управлінь агропромислового розвитку районних державних адміністрацій, керівники, зооветспеціалісти та головні агрономи сільськогоспо-дарських і фермерських господарств, керівники сільсько - господарських кооперативів, спеціалісти інституту Сільського господарства Північного Сходу відповідного профілю.
Президент Української асоціації виробників і переробників сої В.Н.Тимченко в своєму виступі зупинився на ролі продуктів переробки сої в підвищенні ефективності годівлі тварин і птиці, окреслив проблеми та шляхи збільшення кормового білка в Україні.
Провідні науковці Інституту кормів сільського господарства Поділля зосередили увагу присутніх на питаннях годівлі сільськогосподарських тварин, а саме поживної цінності продуктів переробки сої та ефективності їх використання в годівлі телят, поросят та птиці. Було розкрито нові принципи оцінки продуктивної дії протеїну кормів, як основи високої молочної продуктивності корів.
Наукові співробітники відділу рослинництва Інституту сільського господарства Північного Сходу НААН зупинилися на зональних особливостях виробництва зерна сої та формуванню сортових ресурсів вирощування сої відповідно до біокліматичного потенціалу регіону, результатах агроекологічного випробування, технологічних аспектах отримання врожаю сої з високим вмістом білку і жиру, ефективності і значенні бактеризації насіння сої та якості посівного матеріалу сої.
Доповідачі зробили акцент на можливостях використання сої не лише в тваринництві, але й в харчовій промисловості, медицині, розглянули її як перспективну енергетичну та економічно-вигідну, експортно-орієнтовану культуру.
Учасники семінару-навчання отримали рекомендаційну літературу, рекомендовані рецепти готових комбікормів для вирощування свиней, птиці, раціонів для дійних корів, тощо. По закінченню заходу обмінялися думками.