РОЗВИТОК ХЛІБОПЕКАРСЬКОЇ ГАЛУЗІ В СУЧАСНИХ УМОВАХ
Хлібопекарська галузь області налічує понад 20 малих, середніх та великих підприємств, у тому числі 7 найбільш потужних підприємств.
Лідером на ринку виробників хлібобулочних виробів у Сумській області є ТОВ «Сумиторг-партнер». Щодоби підприємство виробляє понад 65 тонн продукції.
Вагомими за обсягами виробництва хлібобулочних виробів в області є також ПрАТ «Конотопський хлібокомбінат», ПП «Хлібзавод Дубов’язівський», ПАТ «Охтирський хлібокомбінат».
Щороку в області виробляється понад 50 тис. тонн хліба та хлібобулочних виробів. При цьому 87% від загального обсягу продукції випікають великі підприємства.
За січень-лютий 2014 року вироблено 7,5 тис. тонн хліба та хлібобулочних виробів або 93,2% до відповідного періоду минулого року, у тому числі:
хліба - 5901 тонн (93,5%)
булочних виробів - 1635 тонн (92,1%)
Протягом останніх років робота хлібопекарських підприємств характеризується спадом виробництва. Підприємства, останнім часом, активно працюють над розширенням асортименту продукції, збільшують її випуск в упаковці, урізноманітнюють форми, особливо булочної продукції.
Останніми роками потужності хлібопекарських підприємств використовуються лише на 30-40%, тоді як їх загальні виробничі потужності становлять 120,0 тис. тонн на рік. Це свідчить про те, що хлібопекарська галузь виходячи з резервів, може повністю забезпечувати потреби населення.
Однак, через зростання витрат на сировину, матеріали та енергоресурси, брак оборотних коштів, дещо ускладнюється процес оновлення матеріально-технічної бази підприємств сучасним новітнім обладнанням.
Крім того надзвичайно важливим і актуальним залишається питання впровадження на підприємствах міжнародних стандартів щодо управління безпечністю харчових продуктів, системи (НАССР).
Зважаючи на вищезазначені питання, 27 березня 2014 року в Департаменті агропромислового розвитку Сумської обласної державної адміністрації за участю керівників обласних структур проведено нараду з керівниками хлібопекарських підприємств області.
Обговорили роботу підприємств у ринкових умовах та плани щодо їх розвитку у поточному році.
У ході наради представник ПАТ «Аграрний фонд», Наталія Жук, повідомила про обсяги надходження борошна з Аграрного фонду на хлібопекарські підприємства області у цьому році та його залишки на борошномельних підприємствах.
Генеральний директор ДП «Сумистандартметрологія», Віктор Хярм, зробив акцент на необхідності впровадження систем управління безпечністю харчових продуктів на підприємствах харчової промисловості, як запоруку підвищення конкурентоспроможності вітчизняної продукції.
Радник голови обласної ради з питань промисловості та підприємництва, Борис Коган, зосередив увагу присутніх на об’єднанні зусиль виробників продукції та підприємців області по виробництву технологічного обладнання, для того щоб промислові підприємства мали можливість проводити модернізацію виробництва, використовуючи при цьому обладнання сумських виробників.
Керівники підприємств затронули цінову складову, яка сьогодні складається на ринку хлібобулочних виробів. Якщо борошно з Аграрного фонду сьогодні можна придбати по стабільних цінах, то інша сировина та енергоносії коливаються в цінах.
Директор Департаменту агропромислового розвитку, Володимир Івченко, підводячи підсумки зустрічі, наголосив,що основним завданням для виробників продуктів харчування є приведення виробництва у відповідність з Європейськими стандартами. При проведенні модернізації підприємств, співпрацювати з місцевими промисловими підприємствами, що виробляють обладнання для галузей харчової промисловості.