Департамент агропромислового розвитку
м. Суми вул. Першотравнева, 29
Тел.: (0542) 77-15-37, (0542) 77-02-70
Факс: (0542) 61-13-62
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

 

Розпорядок роботи: понеділок - четвер – з 8.00 до 17.15;
п’ятниця – з 8.00 до 16.00; обідня перерва – з 12.00 до 13.00;
вихідні дні: субота, неділя.

ПІДВЕДЕНІ ПІДСУМКИ РОБОТИ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ ЗА І КВАРТАЛ 2015 РОКУ

На апаратній нараді Департаменту агропромислового розвитку Сумської обласної державної адміністрації директором Олександром Непочатовим підведені підсумки  роботи  галузі харчової промисловості за І квартал 2015 року.

Було зазначено, що за даними Головного управління статистики у Сумській області  за січень - березень 2015 року індекс виробництвахарчових продуктів, та напоїв становить 80,0%, який до відповідного періоду минулого року зменшився на 18,1 відсоткових пунктів. 

За І квартал 2015 року найкращий показникіндексу виробництва маємо по продуктах борошномельно-круп’яної промисловості (106%).

 

У порівнянні з відповідним періодом 2014 року в області збільшеновиробництво борошна на 6,9 % (24463 тонн), масла вершкового - на 9,9% (953 тонн), сиру кисломолочного - на 41,3% (472 тонн), круп - на 8,0% (1804 тонн); м’яса ВРХ, свиней, птиці - на 9,7% (1692 тонн), у т. ч. м’яса птиці (свіже) - у 3 р. б. (484 тонн), олії - у 3 р. б. (3596 тонн).

На рівні залишається виробництво хлібобулочних виробів - 10394 тонн (90%), продуктів кисломолочних - 1524 тонн (93%), молока обробленого рідкого – 1871 тонн (83%), сирів жирних - 4658 тонн (77%), ковбасних виробів - 223 тонн (79%).

Через низьку купівельну спроможність населення знизилось виробництво кондитерських виробів на 36%(до відповідного періоду минулого року).

Нажаль зменшення обсягів виробництва деяких видів товарів продовольчої групи позначилось на індексі виробництвахарчових продуктів. Підприємства окремих галузей змушені скорочувати обсяги виробництва і тим самим зменшувати реалізацію готової продукції.

Обговорили питання закупівля молока та худоби переробними підприємствами області.

Так, за І квартал 2015 року для переробки на молокопереробні підприємства області надійшло 42,7 тис. тонн молока (до минулого року 75,9%), у тому числі:

- від сільгосппідприємств33,4 тис. тонн, (80,0% до минулого року);

- від господарств населення7,8 тис. тонн (60,5% до минулого року);

- від інших господарських структур – 1,5 тис. тонн (91,8% до минулого року). 

Молока екстра закуплено 2,7 тис. тонн (8,3% від загальних обсягів закупівлі), вищого ґатунку - 10,1 тис. тонн (30,1% від загальних обсягів закупівлі), І ґатунку всього 19,2 тис. тонн, у т.ч. - 17,9 тис. тонн від с/г підприємств (53,8% від загальних обсягів закупівлі) та 1,3 тис. тонн від населення (16,1% від загальних обсягів закупівлі), ІІ ґатунок всього 9,1 тис. тонн, у т.ч. - 2,6 тис. тонн від с/г підприємств (7,6% від загальних обсягів закупівлі) та 6,5 тис. тонн  від населення (83,9% від загальних обсягів закупівлі).

Середня закупівельна ціни на молоко у І кварталі 2015 року становить 3687,1 грн. за тонну (108,7% до відповідного періоду 2014 року). Ціна на молоко для сільгосппідприємств становить 3953,2 грн. за тонну (110,1% до відповідного періоду 2014 року), для господарств населення – 2774,6 (105,0% до відповідного періоду 2014 року)

За І квартал 2015 року загальні обсяги надходження худоби та птиці на м’ясопереробні підприємства області становлять 1188 тонн (82,3% до відповідного періоду минулого року) по середній закупівельній ціні 20330,4 грн. за тонну, яка на 61% збільшилась до І кварталу минулого року. Із зазначеної кількості, 138 тонн прийнято на давальницьких засадах.

Зокрема від сільськогосподарських підприємств на переробку у живій вазі надійшло 955 тонн худоби або 71,6% до 2014 року, від господарств населення – 11 тонн або 84,6% відповідно.

Великої рогатої худоби закуплено 765 тонн по середній ціні 20788,8 грн. за тонну, свиней – 254 тонн по ціні 19737,8 грн. за тонну, птиці – 30 тонн по ціні 13826,3 грн. за тонну.